“Spannend zo’n bijeenkomst op vrijdagmiddag. Vaak hebben mensen dan toch al andere dingen aan hun hoofd. Het garandeert in ieder geval dat de mensen die hier zijn, hier ook écht willen zijn. En dat is juist weer heel mooi.” Marc Kuipers, inspecteur-generaal bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, opent de kennismiddag in Utrecht.

Een dag van brengen en halen

Kuipers: “Dit kenmerkt gelijk het thema van de dag. Ik heb het natuurlijk over inzicht in gedrag. Dat wordt steeds belangrijker. Binnen organisaties, binnen de maatschappij. Het maakt een verschil. Maar, wat werkt? En hoe pas je het toe? Bij de Inspectie SZW zoeken we mensen op en wisselen we kennis uit. Bij dat rijke gesprek kwamen we al veel van jullie tegen. Met de kennismarkt vandaag willen we verder in gesprek gaan. Het wordt een dag van brengen en halen. Precies zoals een markt eruit hoort te zien. Ik ben blij met de samenwerking met Bureau Inspectieraad voor deze middag. Zo hebben we het netwerk goed in beeld.”

Kennismarkt Toezicht & gedrag
Kennismarkt Toezicht & gedrag

Werkwijze binnen de Inspectie SZW

Marc Kuipers start met het onthullen van de werkwijze binnen de Inspectie SZW. Hij wijst op de eerste sheet van zijn powerpointpresentatie. “Geven we iedereen dezelfde behandeling of kijken we daar anders tegenaan? In ons geval kiezen we voor het laatste. Veruit de meeste bedrijven willen en kunnen ‘het goede’. Af en toe laten ze een steekje vallen, maar er gebeuren voornamelijk goede dingen. Ook zien we regelmatig bedrijven die zich wel aan de wet willen houden, maar dat niet altijd kunnen. Bijvoorbeeld omdat ze over onvoldoende kennis beschikken. En we zien bedrijven die zich niet aan de regels houden. Organisaties die echt de randjes opzoeken. Of zelfs scherpere voorbeelden zoals uitbuiting en het criminele circuit.”

"Moet je je aanpak afstemmen op je gevoel, je inspiratie van de dag of juist gestructureerd op basis van de wetenschap? Dat laatste is de weg die we bij de Inspectie SZW inslaan."

Meer dan hard, harder, hardst

“Ik probeer elke dinsdag mee te gaan met een inspectie. Op pad door het land. Zo kom ik de meest leuke dingen tegen. In Nederland zijn we niet heel goed meer in het maken van dingen. Veel besteden we uit. Waar we wél goed in zijn is metaal. Na de crisis gingen bestaande metaalbedrijven weer uitbreiden en haalden ze machines en personeel weer naar binnen, vaak ook vanuit het buitenland. En soms werken deze bedrijven onveilig. Pakken we dit stevig aan? Leggen we het werk stil, tot alles weer in orde is? We kwamen erachter dat deze stevige aanpak niet voldoende is. Zo kijken we steeds naar ons instrumentarium. En dat is veel rijker dan alleen maar hard, harder, hardst. Daar moet het vandaag bij de kennismarkt ook over gaan. Kijken vanuit je doelen naar de instrumenten. Moet je je aanpak afstemmen op je gevoel, je inspiratie van de dag of juist gestructureerd op basis van de wetenschap? Dat laatste is de weg die we bij de Inspectie SZW inslaan. En dat willen we vandaag graag met jullie delen.”