Poëtische ode aan innovatief toezicht

Foto Festival Innovatie van Toezicht

Het Festival Innovatie van Toezicht werd afgesloten door cellist Bart van Rosmalen. Een bevlogen muzikant die de bezoekers in vervoering bracht met zijn spel en woorden. Een poëtische ode aan innovatief toezicht.

"Ik ben niet het feestnummer"

Bart van Rosmalen begint zijn optreden met een beschouwing van zijn dag bij het festival. Van Rosmalen: “Mooi dat dit een festival is. Dan ben ik zeker het feestnummer. Meteen heb ik eenzelfde vraagstuk als de inspectie. Namelijk dat van de verwachtingen. Hoe die te managen. Vanochtend leerde ik dat de inspectie niet voor geluk zorgt. Dat de inspectie er niet is om risico’s uit te sluiten: er bestaat geen maakbaarheid van de veiligheid. Dat is het verkeerde gesprek. Daar moeten we samen tegengas aan geven. Zo is het met mij ook. Ik ben niet het feestnummer: geen garantie op plezier en vertier. Dat zullen we samen moeten maken. Ik vertel en speel een paar observaties terug, maar het is aan jullie om die toe te laten en er betekenis aan te geven ze door te laten zingen. Daar ga ik. Het zijn er vijf.”

Foto Festival Innovatie van Toezicht

Eerste observatie

“Mijn eerste observatie vertrekt bij de omdraaiing die Hans de Boer maakte. Denken vanuit bondgenoten. Hoe je het samen kan doen. De wederkerigheid. Als ik in dat perspectief een instrument zou mogen kiezen dat iets zou zeggen over de rol van de inspecteur, welke zou dat zijn? De cello de basso continuo? Dat is het niet, geen begeleiding en ondersteuning. De piccolo die overal bovenuit kraait? Is het ook niet, veel te solistisch op zichzelf. Het slagwerk dat het ritme bepaalt? Ook niet. Ik denk aan een bijzonder instrument dat je niet vaak hoort. Dat is de ‘postiljon d’amour’. Als nu de aandacht zo ligt bij gesprek, bij wijsheid, bij ontmoeting met de ander. Dan wens ik de inspecteur in zijn beroepsbeeld een beetje van de postiljon d’amour.”  Benieuwd naar alle vijf de observaties? Deze zijn gebundeld tot een digitaal document op de website van de Samenwerkende Rijksinspecties.