Op dinsdag 24 april vond in Utrecht het Festival Innovatie van Toezicht plaats, een initiatief van de Inspectieraad. Het was een inspirerende dag waarin diverse facetten van innovatie van toezicht aan bod kwamen. Op het Inspiratieplein toonden deelnemers van verschillende inspectiediensten elkaar aan welke vernieuwingen zij werken om elkaar te inspireren en van elkaar te leren. In deelsessies werd dieper ingegaan op zaken waaronder blockchain, datascience, nieuwe samenwerkingen en de veranderende maatschappelijke verwachtingen van toezicht.

Van professionalisering tot start-up mentality

Onder leiding van dagvoorzitter Ruben Maes gingen bezoekers in DeFabrique in discussie vanuit verschillende perspectieven. Dit werd in videoboodschappen ingeleid door Hans de Boer van VNO-NCW, hoogleraar Valerie Frissen en ombudsman Arre Zuurmond. Daarna werden bezoekers in uiteenlopende workshops uitgedaagd om op een innovatieve manier naar veranderingen in en rond toezicht te kijken. Zo werd op een verrassende en muzikale wijze professionalisering en organisatieontwikkeling besproken en nam men een duik in data en maakten ze kennis met start-up mentality. In het hart van de locatie was het Inspiratieplein waar inspecties en toezichthouders uiteenlopende initiatieven en experimenten toonden. Benieuwd naar het programma? Bekijk op de festivalwebsite (nogmaals) de sessies, workshops en presentaties die plaatsvonden.

Foto Festival Innovatie van Toezicht
Foto Festival Innovatie van Toezicht

Sfeerimpressie van het festival

Naar aanleiding van het festival is een online magazine vol reportages in woord en beeld samengesteld. In het magazine vindt u ook enkele vlogs. Presentator Samantha Coleridge neemt u hierin mee langs sessies en naar het Inspiratieplein. Met interviews met onder meer inspecteur-generaal Ronnie van Diemen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd i.o. en inspecteur-generaal Rob van Lint van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.