Na de zeer goed bezochte en ontvangen editie in 2018, organiseerde de Inspectieraad op 26 maart jl. wederom het Toezichtfestival. De organisatie liet medewerkers van toezichtorganisaties vooraf meedenken en meebeslissen over de programmering van het festival. Het aantal bezoekers verdubbelde.

Toezichtfestival 2019
Toezichtfestival 2019

Een woord van de organisatie

"Jullie vakmanschap, jullie bevlogenheid en jullie denkkracht is nodig om vorm te geven aan innovatie. Vandaar een festival voor en vooral dóór jullie." Daarmee opende Inspectieraad-voorzitter Jan van den Bos het Toezichtfestival 2019. Organisator Marcel Zandvliet: "Het Toezichtfestival is een gelegenheid die we elk jaar organiseren voor mensen die bij allerlei toezichthoudende organisaties werken. Om elkaar te treffen, kennis uit te wisselen en om te delen waar ze mee bezig zijn. Op die manier helpen we de ontwikkeling van toezicht verder." Dat daar behoefte aan is, blijkt wel uit het aantal belangstellenden voor het festival. Organisator Jane van 't Hoff: "Vorig jaar zaten we rond de 225 deelnemers, nu zitten we dik boven de 500 deelnemers. Tijdens het festival hebben we veel positieve geluiden gehoord, dus op naar de volgende editie!" Bekijk hieronder de aftermovie voor een sfeerverslag van het Toezichtfestival 2019.

Een festival voor en door toezichthouders

Het festival was vergeleken met de editie van 2018 nog groter én voor een bredere doelgroep, namelijk voor alle toezichthouders van de Rijksoverheid. Een festival voor én van die toezichthouders. Met het Inspiratieplein, de centrale plek van het festival waar toezichthouders kunnen laten zien aan welke nieuwe ontwikkelingen in toezicht zij werken, werd eerder al een een stap in die richting gezet. Dit jaar vroeg de organisatie collega's van toezichtorganisaties vooraf voorstellen in te dienen voor programmaonderdelen. Een korte talk, een levendige workshop, een scherp debat of een spreker met een goed verhaal? Het was allemaal mogelijk. Er werden meer dan zeventig voorstellen ingediend. Uit die voorstellen werd het programma samengesteld door een programmaraad bestaande uit vertegenwoordigers van verschillende toezichthoudende organisaties en met expertise op het terrein van innovatie en toezicht.

Toezichtfestival 2019
Toezichtfestival 2019

Thema: Innovatie van Toezicht, meer dan techniek

Het thema van het Toezichtfestival 2019 was Innovatie van Toezicht, meer dan techniek. Er werd gekeken naar álle vernieuwingen die nodig zijn en waar vaak al hard aan gewerkt wordt. Van het omgaan en gebruikmaken van nieuwe technologieën tot aan het aangaan van de dialoog met maatschappelijke partijen over verwachtingen rondom toezicht. Van nieuwe samenwerkingen met nieuwe partners tot het ontwikkelen van onze organisaties en onszelf om met al die vernieuwingen om te gaan en om bij te blijven. Het volledige programma en de verschillende gegeven presentaties bekijken? Dit is terug te vinden op de festivalwebsite.