Vakgenoten ontmoeten, nieuwe kennis vergaren en inspiratie opdoen. Het kon allemaal op het Inspiratieplein in het hart van DeFabrique. De festivalbezoekers vonden er bijvoorbeeld stands waar toezichthouders hun innovatieve toepassingen voor toezicht presenteerden. 

Presentatie vol trots

Veel bezoekers blijven staan bij de haarscherpe dronebeelden die omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid toont. Dikke zeehonden op een rij. Een wietplantage met twintigduizend planten – midden in een natuurgebied. “We werken sinds anderhalf jaar nauw samen met natuurbeheerorganisaties en de politie”, vertelt senior inspecteur Bas de Bruin trots. “Onze drone verstoort de natuur in kwetsbare natuurgebieden niet en overziet in een mum van tijd een groot aantal hectares.”

Toezichtfestival 2019
Toezichtfestival 2019

"Dat gesprek gaan we zeker voortzetten!"

Contact leggen

Het is een komen en gaan bij Bas’ stand. “Veel collega’s van andere inspecties zijn geïnteresseerd in dit type toezicht. Zeker als ze horen dat zo’n drone zichzelf binnen een jaar kan terugverdienen.” Zijn omgevingsdienst heeft zelf ook al waardevolle nieuwe contacten gelegd. “Zo spraken we net met iemand van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Over de vliegbeperkingen voor drones bijvoorbeeld. En of daar voor dit soort toezicht ook uitzonderingen op zijn. Dat gesprek gaan we zeker voortzetten!”

Innovatief met weinig

Aan de andere kant van de zaal staat de kleurrijke stand van analist Peter Eerligh. Hij is van de Kansspelautoriteit en toont slimme innovaties waarmee zijn organisatie kleinschalig maar effectief toezicht houdt. “Bijvoorbeeld het programmaatje dat mijn collega Iris gemaakt heeft. Met die ‘add-on’ kunnen we makkelijk het internet afstruinen naar websites die kansspelen aanbieden. Zo kunnen we tegen weinig kosten heel effectief werken. Bezoekers blijken vandaag heel geïnteresseerd in dit soort toepassingen.”

Toezichtfestival 2019
Toezichtfestival 2019

Geanimeerde gesprekken bij de stands

Het is een drukte van belang op het Inspiratieplein, er vinden geanimeerde gesprekken plaats bij alle stands. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over de verschillende en andere manieren van toezicht houden van Toezicht Sociaal Domein, het gebruik van datascience bij ILT, IGJ of NVWA, gedragskundige inzichten bij NZa, nieuwe werkwijzen bij de Belastingdienst of een kennismaking en mogelijke samenwerking met een nieuwe inspectie: de Inspectie Veiligheid Defensie. Ook Inspectieview, het systeem waarmee toezichthouders informatie over inspectiebezoeken kunnen uitwisselen, is te vinden op het Inspiratieplein. Manager Ger de Boer: “Er is veel belangstelling voor de nieuwe versie, 5.0, waarin we het zoeken van gegevens verregaand vereenvoudigd hebben. We hebben vandaag veel afspraken gemaakt om demo’s te gaan geven bij verschillende toezichthouders. En dat is mooi, want hoe meer het gebruikt wordt, hoe waardevoller het systeem is.” Laura van Kampen van Inspectie SZW is een van de bezoekers op het Inspiratieplein. Ze is met plezier langs de stands gelopen. “Heel mooi, al deze innovatieve ideeën. Ik werk nog maar net bij de inspectie en dit geeft me een goed beeld van wat we allemaal in Nederland doen. Wat kunnen we samen toch veel!”

Toezichtfestival 2019
Toezichtfestival 2019